Vanliga frågor

Hur bokar jag tid?

Det finns tre olika tillvägagångssätt för att boka en tid.
1. Du ringer och berättar vad för tatuering du vill ha och bokar tid. Info om uppritningsavgiften får du då muntligt så ha gärna papper och penna redo.
2. Du skickar ett meddelande på facebook eller instagram.
3. Du tittar in i studion.

Vilket sätt du än väljer att göra så är det viktigt att du berättar var du vill ha tatueringen, hur stor du tänkt dig den i centimeter och om den ska vara i färg eller inte.

Vad är uppritningsavgift?

I stort sett alla motiv designas utifrån kundens önskemål och är en del av arbetstiden som läggs på din tatuering. Ett motiv kan ta lång tid att göra och tidsåtgången beror bland annat på storlek, stil och om det finns något som måste tas hänsyn till. Detta kan vara ärr och leverfläckar.Avgiften varierar mellan 300-1000kr beroende på hur stor tatueringen ska vara.

 

Uppritningsavgiften är som en deposition. Din tid kommer att vara bokad när avgiften är betald, om inget annat avtalas. 

Avgiften för designen betyder inte att du köper rättigheterna till den. Du kan alltså inte köpa en design av Akkas Tattoo och få den tatuerad i en annan studio utan att göra intrång på copyrighten.

Är det något jag bör tänka på inför tatueringen?

Du ska gärna vara utvilad, frisk, ha ätit ordentligt innan och ta gärna med något att tugga på och något att dricka. Studion bjuder på kaffe. Ha gärna bekväma kläder på dig och ta helst inte på dig vita/ljusa kläder vid området som ska tatueras.

Påverkar mediciner tatueringen?

Vissa mediciner kan påverka om det är lämpligt att du tatuerar dig eller inte. Vissa mediciner är blodförtunnande och orsakar att du blöder lättare. Exempel på dessa är varan, ipren och treo. Vid en längre sittning kan man därför tvingas att avbryta eftersom blod i större mängder än normalt tunnar ut färgen. Vissa mediciner kan påverka läkningsprocessen. Läs på förpackningen och rådfråga din läkare innan du bokar tid för att vara på den säkra sidan.

Kan jag tatuera mig när jag är påverkad av alkohol eller droger?

Nej! Kunden, precis som tatueraren, ska vara vid sina sinnes fulla bruk. Kommer du till studion påverkad så kommer du bli nekad en tatuering.

Kan jag tatuera mig när jag är förkyld?

Helst inte. Immunförsvaret jobbar redan för att mota bort virus/bakterier och är du snuvig så är risken stor att virus och bakterier från näsan hamnar i din nya tatuering och orsakar stora problem. Risken att smitta sig själv med virus eller bakterier från näsan är stor nog redan är du är frisk. Den vanligaste orsaken till att tatueringar blir infekterade är att man smittar sig själv på grund av bristande handhygien. Det kan vara så enkelt som att du kliar dig i näsan och senare tar på din tatuering. I näsan har vi bland annat något som heter stafylokockbakterier som vilar latent hos många människor och i näsan utgör de inget hot. Men skulle dessa bakterier flytta på sig så kan det bli ett stort problem med vätskande sår, blåsor och utslag. Så är du sjuk är det bättre att vi ändrar din tid och ses när du blivit frisk igen.

Kan jag tatuera mig när jag är gravid?

Nej. Är du gravid så nekar Studio by Akka att att tatuera dig. Anledningen är att det inte finns tillräckligt mycket forskning om hur bläcket påverkar fostret. Dessutom är det onödigt att utsätta kroppen och immunförsvaret för olika typer av stress och läkningsprocesser under graviditeten. Skulle du få en infektion så finns det ett begränsat utbud av antibiotika för dig som är gravid och det finns ingen antibiotika som är bra för din ofödda bebis. Vänta med att tatuera dig tills du slutat amma.

Kan jag tatuera mig när jag ammar?

Samma råd gäller vid amning som vid graviditet. Forskningen om vad som sker när pigment kommer in i kroppen är inte tillräcklig för att vi tatuerare ska känna oss trygga när det kommer till tatuering vid graviditet och amning. Vid alla ingrepp där man öppnar hudbarriären, som vid exempelvis operationer, piercing, olika typer av hudvård och tatuering innebär en infektionsrisk som i värsta fall kan komma att behandlas med antibiotika. Att använda antibiotika om du får en infektion när du ammar är inte bra för din bebis. Vänta därför tills amningstiden är över.

Jag bär på en anmälningspliktig blodsmitta. Kan jag tatuera mig?

Varje tatuerare, var den än jobbar, måste kunna bedöma sin egen förmåga och arbetssätt med hygien. Du som bär på en sjukdom som är anmälningspliktig enligt svensk lag har även skyldighet att berätta det för alla som ska utföra ingrepp på dig. Det betyder att du är skyldig att informera din tatuerare om du bär på en blodsmitta. Här på Studio by Akka jobbas det med hygien och säkerhet på ett sätt som behandlar alla som att de bär på en obehandlad blodsmitta eller någon annan smittsam sjukdom som kunden inte vet om. Det är omöjligt för tatueraren att veta om kunden bär på en smitta som den inte vet om. Från smittotillfället tills du får symtom eller en diagnos kan ta lång tid.
Vi tar det säkra före det osäkra och tar inga onödiga risker. Bär du på en obehandlad smittsam sjukdom så nekas du tatueringstid.

Kan jag ha på bedövningssalva innan?

Helst inte. Bedövningssalvor som Emla och Tapin kan göra att det inte går att tatuera. Detta beror på att blodkärlen drar ihop sig och huden blir annorlunda. Antingen blir huden sladdrig eller hård och båda är lika dåliga. Om du skulle missa att smörja en del av området du ska tatuera är risken stor att du hoppar till när nålen helt plötsligt känns. Att rycka till mitt i en linje är inte alls bra. Istället bör du se till att du noga förberedd med annat för att få en så bra upplevelse som möjligt. Var utvilad, ät innan och se till att inte vara bakfull eller påverkad.

Gör det ont att tatuera sig?

Det är svårt att säga var på kroppen det gör minst alternativt mest ont att tatuera sig på. Vi alla är olika känsliga och olika faktorer kan spela roll på hur pass mycket det kommer kännas. Det är olika faktorer som kan ha en inverkan på smärtgraden, exempelvis om du är utvilad, ätit ordentligt, om du är frisk och hur känslig du är i dig själv. Hur din kompis eller partner uppfattade sin tatuering betyder inte att upplevelsen blir likadan för dig, även om du skulle tatuera dig på samma kroppsdel.

Hur tar jag hand om min nya tatuering?

När du tatuerar dig hos Studio by Akka får du info om hur du bör sköta eftervården, samt vilka salvor som rekommenderas. Du får även en lapp med dig hem. Du kan titta under “Skötselråd” här på hemsidan.

Säljer ni presentkort?

Ja. De är utmärkta som present till någon du tycker om, eller varför inte som en julklapp.